Meer lucht (Coolermaster).

 • De oude kast uit de vorige verherbouwing laat uiteindelijk, zoals was te verwachten, toch duidelijk te wensen over wat betreft airflow. Zeker hier op zolder tijdens de warme zomer van het afgelopen jaar dus….. tijd voor een nieuwe computerbehuizing. ‘Eisen’ voor deze kast:

  1) Ruimte, voldoende ruimte om een beetje makkelijk te kunnen sleutelen.

  2) Upgrademogelijkheden, zijn er eigenlijk bijna niet met m’n huidige kast, maar zeker wel gewenst voor de nieuwe behuizing.

  3) Ventilatie, voldoende (ruimte voor) ventilatoren en goede airflow.


  Na wat wikken en wegen, en vergelijken van wat kasten ben ik terecht gekomen bij een Coolermaster en wel de ‘orginele’ Stacker STC-T01. Het is een ruime, zware kast en hij wordt geleverd met zo ongeveer een kilo ‘schroeven en moeren’, dus voldoende montage materiaal om helemaal los te gaan. Wat er aan overvloed is wat betreft montage materialen kom je tekort aan handleiding, geen kast dus voor beginners! Maar met wat handigheid en een beetje puzzelen kom je een heel eind.

  Na het lange wachten, het is een populaire kast en na de bestelling bij Salland is de leveringstermijn nog twee keer aangepast, is het na vier weken eindelijk zover; er wordt een gigantische doos thuis bezorgd waar deze behuizing uitkomt. En dan heb ik nog mazzel gehad, sommige mensen moeten veel langer wachten, beetje afhankelijk van de kleur: zwart of zilver. Aan de voorkant zie je al duidelijk de uitsparing voor een 3,5 inch floppy drive, en een paneeltje met USB aansluitingen en wat knoppen.

  Als je een oudere revisie van deze behuizing hebt dan kan het zijn dat je voor het monteren van een 3,5 inch drive een aparte CM stacker bracket moet aanschaffen. Deze revisie is bij mijn weten de eerste waar deze bracket al is bijgeleverd.

  Dit is de oude kast zoals die na de verherbouwing dicht is gegaan. We halen als eerste alle kabels los en dan één voor één de onderdelen zodat we het moederbord eruit kunnen halen. In onze nieuwe stacker willen we eerst de voeding en het moederbord (inclusief processor en geheugen) inbouwen. De oplettende kijker heeft natuurlijk allang de harddisk gezien die los onderin de kast ligt! In de de nieuwe behuizing is gelukkig veel meer ruimte zodat ik heb besloten om van de gelegenheid gebruik te maken om wat extra harddisk ruimte toe te voegen.

  De binnenkant van de kast, nog leeg, met de kabletjes voor casefans en de kabeltjes vanaf het frontpaneeltje voor USB, geluid en ON/OFF en reset knoppen.

  De stacker wordt geleverd met een 4-in-3 device module, om 4 3,5 inch devices (harde schijven dus) te monteren op de plaats van 3 5,25 inch devices (DVD/CD rewriters dus).

  Ik heb nog een extra 4-in-3 device module bijbesteld, voor meer harddisk ruimte. Zo’n module is uitgerust met een 12 cm fan om te zorgen voor koeling van de gemonteerde harde schijven en voor airflow in de kast.


  Ziehier, de doos met bijgeleverd montage materiaal. De twee grijsmetalen strips zijn onderdeel van de CM stacker bracket, bij deze revisie bijgeleverd, kan los besteld worden in de Coolermaster parts shop.

  De nieuwe kast met het moederbord en de voeding ingebouwd. De voeding heb ik in dit geval onderin geplaatst, maar bovenin kan ook. Het is ook mogelijk om een tweede voeding te plaatsen. De beide zijpanelen zijn weg te halen zodat je alle ruimte hebt om te werken.

  De oude en de nieuwe kast naast elkaar, de verschillen zijn duidelijk te zien. De stacker is iets lager maar biedt veel meer ruimte in de diepte en de breedte.

  De voorkant met de gemonteerde DVD rewriter en de DVD speler; tja wit plastic 🙂

  de kast met de 4-in-3 unit onderin de kast. In deze unit zijn twee harde schijven te zien, beide SATA.


  Videokaart erbij, de 6600GT van MSI. Deze voldoet voor mij nog prima. Het word wel snel weer een bende met al die kabels. We gebruiken wel ronde kabels, die zijn beter voor de airflow en ik vind dat ze wat makkelijker te monteren zijn; minder gevouw en gefrut in de kast. Ik moet nog wel iets doen om de kabels wat beter te organiseren zodat het niet zo’n bende is.

  Het is even puzzelen, maar dan is ook de 3,5 inch floppydrive gemonteerd met de bijgeleverde bracket. De metalen houders passen niet helemaal logisch in de kast, maar met wat kunst en vliegwerk komt het toch nog goed. Ook de tweede 4-in-3 device module is nu in de kast geplaatst.

  Als de 4-in-3 modules op hun plek zitten kun je beginnen met de meshed paneeltjes te plaatsen. Ik begin vanaf de onderkant, volgens mij de meest eenvoudige manier.

  De voorkant is nu compleet gesloten met de ‘meshed’ paneeltjes. Als je het uiterlijk van je PC echt heel belangrijk vind, kun je de frontjes van de optical drives en de floppy drive nog zwart maken. Er zijn frontjes te koop maar je kunt ook zelf knutselen met zwarte verf. De zijkant kan nu ook dicht, en in het zij paneel zien we een vrij gote ventilatie opening.


  En zo staat ´ie weer op z´n oude vertrouwde plaats onder de tafel.


  O ja, deze lege kast moet ook weer een PC worden. Voor Lisette, om te kunnen surfen, e/mailen en ´lichte´ fotobewerkingen.


Leave a Reply!

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2005-2024 Marcoswebstek All Rights Reserved