Computerverherbouwing.

 • Bij dit ‘verherbouwinkje’ zijn eigenlijk alleen het moederbord en de processor (een slot 370 bord inclusief P3 1,3GHz Tualatin) vervangen/geupgrade voor een slot 775 bord van ASUS (Intel 865PE chipset) in combinatie met een Intel 2,8 Ghz processor met hypertreading. De kast waarin ik de vorige computer heb gebouwd wordt opnieuw gebruikt. Het is een eenvoudige merkloze kast inclusief voeding. De voeding heb ik vervangen door een zwaardere voeding van 650 W vanwege de keuze voor onderdelen die wat meer power vragen.


  Bij de keuze van de onderdelen voor deze PC ben ik uitgegaan van betaalbaarheid en mogelijkheden voor video-editing. Iemand anders zal zeer zeker andere componenten kiezen, afgaand op gebruiksdoel, persoonlijke voorkeur en budget.


  Gebruikte componenten:

  * Big tower, of full tower.Merkloos, P4 voorbereid. Is eigenlijk niet geschikt vanwege de matige airflow

  * Moederbord: ASUS P5P800, slot 775 (Intel), Intel 865PE chipset, AGP 8x

  * Intel Pentium 4 520 processor, 2.8 GHz.

  * 1,5 Gb DDR-SDRAM PC3200

  * AGP videokaart Sparkle Nvidia MX440, inmiddels vervangen door MSI NX6600GT-VTD128 (VIVO)

  * Voeding: 650 Watt ‘el cheapo’ dingetje, maar het werkt.

  * Monitor: Fujitsu ICL Ergopro 172v (17 inch CRT). Oudje, maar werkt prima

  * Voldoende harddisk ruimte (voor video)


  De ‘oude’ computer. Eerst moeten de meeste componenten uitgebouwd worden, voordat het nieuwe moederbord geplaatst kan worden.


  Zorg dat je polsbandjes hebt, of ontlaadt jezelf aan een stuk ongeverfd metaal!!

  Het juiste gereedschap !!


  Het oude moederbord, MSI 694T Pro slot 370, inclusief Intel Celeron 1,3GHz Tualatin (FC-PGA2) en processor koeler, uitgebouwd, insteekkaarten en geheugen zijn ook al verwijderd.

  De lege kast: De panelen zijn aan beide kanten weg om beter te kunnen werken in de kast. Vooral de harddisks en cd/dvd spelers kunnen zo beter gemonteerd worden.

  Het moederbord met de bescherming nog over de processorvoet. Dit plastic beschermplaatje moet je eerst weghalen.

  De processor nog in de blister.
  De onderkant van de processor.Voorzichtig alleen aan de zijkant vastpakken!
  De onbeschermde voet waar de processor in moet. Opletten want het past maar op één manier.
  De processor op z’n voet. Ik gebruik geen koelpasta, omdat ik de boxed cooler gebruik van Intel. Dan is pasta niet nodig. Bij het gebruik van een andere koeler is misschien wel pasta nodig.
  Ook het geheugen, van Twinmos, wordt al gemonteerd als het moederbord nog niet in de kast is gezet. Door om en om twee dezelfde modules te gebruiken werkt het geheugen in dual-channel mode.
  Let bij de montage van het moederbord op de afstandsbusjes. Die moeten precies op de goede plaats zijn gemonteerd anders kun je kortsluiting krijgen.
  Het moederbord in de kast gemonteerd. De koeler wordt pas gemonteerd na montage van het moederbord in de kast.
  Hier is ook de koeler geplaatst, en de meeste kabels. Zorg dat alle kabels goed aangesloten worden, vooral die van de koeling. De 775 borden gebruiken een 24 pins voeding, maar de voeding met 20 pins kabel past meestal wel. Je moet dan goed in het boekje bij je moederbord kijken hoe de aansluiting moet worden gepositioneerd.
  Hier zie je goed het verschil tussen een ‘normale’ ATA kabel en een seriële ATA (SATA) kabel.

  Dit is de ‘kast’ met alles weer aangesloten. Het blijft een warboel van kabels, ondanks de ronde IDE kabels. Dat komt ook de airflow niet ten goede.

  De kast kan nu dicht!!

  Waarschijnlijk moet nu het besturingssysteem, in dit geval Windows XP, wel opnieuw geïnstalleerd worden; bij mij in ieder geval wel. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de drivers voor de chipset die dan niet meer correct zijn, en ook windows XP slaat een aantal hardware eigenschappen op die na vervanging van sommige hardware onderdelen een conflict kunnen geven.Leave a Reply!

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2005-2024 Marcoswebstek All Rights Reserved